Stránka 45

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Napsal: 15 čer 2014, 22:21
od tovel
to frigo: :lol: není to špatný způsob likvidace plevele .... sežrat. Dnes jsem sklízel 2x, k obědu a do salátu na zítřejší oběd v práci

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Napsal: 16 čer 2014, 14:44
od andy.mclaren
Romča: krásna fotka.... normálne z nej cítim mäsko.....
a vy s tou glistritídou tiež pridajte nejaký receptík.... aby bolo čo chrúmať k tej jahňacinke....

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Napsal: 08 lis 2015, 18:02
od milosduris
Bravčové Gyros (Σπιτικός Γύρος)

1 kg vykosteného bravčového stehna
1 stredná cibuľa olúpaná a nastrúhaná
1 zrelá paradajka nastrúhaná
1 zelené jablko nastrúhané
3-4 strúčiky cesnaku mleté
1 polievková lyžica sladkej papriky
4 lyžičky morskej soli
2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky sušeného gréckeho oregana

1. Umiestnite bravčové stehno v mrazničke asi na hodinu, alebo kým je mäso na dotyk pevné. Vyberte ho a hľadajte línie tuku na povrchu mäsa, ktoré vyzerajú ako takmer prírodné deliace čiary. Rozkrojte bravčové stehno na dva kusy. Teraz môžete rozporcovať bravčové stehno na takmer rovnakú veľkosť. Nakrájajte na 1/2 cm plátky.
2. Vo veľkej miske alebo vaničke, pridajte marinádu a dobre premiešajte. Vezmite jeden z menších kúskov bravčového a osmažte na ochutnanie-test. Upravte korenie podľa toho. Uložte misku / vaničku na miesto v chladničke cez noc alebo na jeden deň. Ďalší deň, umiestnite kúsky mäsa na ihlu a používajte ruky, aby ste zotreli prebytočnú marinádu z mäsa. Vyvorte stoh bravčového mäsa do jednotného tvaru. Udržujte ihlu vzpriamenú, umiestnite na podnos a odložte v chladničke po dobu najmenej 2 hodín, aby zvyšná marináda stiekla (nadbytok marinády spôsobí, že vaše Gyros bude skôr udusené, ako upečené na grile).
3. Vložte mäso do vášho grilu a zapnite ohrev. Pečte cca. 1 hodinu, alebo kým je vaše bravčové Gyros zlatohnedé, ľahko chrumkavé. Teraz môžete začať okrajovať z vonkajšej vrstvy vášho Gyros. Podávajte s teplým pita chlebom s tzatziki, tenké plátky cibule, plátky paradajok a hranolky, alebo na tanieri s rovnakými zložkami. Podávame s vychladeným pivom.
4. V meste a okolí Solúna, sa Gyros často sa často podáva s kečupom, horčicou, cibuľou, paradajkami a hranolkami.

Dobrú chuť!

Obrázek

Re: JEN TAK SI KECNOUT :)

Napsal: 11 črc 2016, 13:17
od sitar
jardap-->Fazolová polévka
Asi čtvrt kila fazolí propláchneme a necháme přes noc namočené. Následující den vodu slijeme a fazole dáme vařit do dostatečně velkého hrnce. Jakmile přejdou varem, vodu opět slijeme, zalijeme je vařící vodou, přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky, celé stroužky česneku, celerovou nať, mrkev a lžíci olivového oleje. Vaříme, dokud fazole nezměknou, podle potřeby dolijeme horkou vodu. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou petrželku, popřípadě feferonku a ještě 5 minut povaříme.

recept dodala Ovečka!

Re: JEN TAK SI KECNOUT :)

Napsal: 12 črc 2016, 00:40
od Ovečka
-->JardaP: Fasolada je opravdu polévka, Sitar dodal recept. Je moc dobrá a pro hubnoucí lidi super, jsou v ní luštěniny a není v ní zásmažka :). Nebo se fazole vymění za čočku (supa fakés), taky moc dobrý.
To, co jsme společně jedli se jmenuje Fasolia furno (pečené fazole). Dá se to vyrobit i z fazolových lusků, pak se jídlo jmenuje fasolakia furno.

Recept: Fazole namočíme přes noc, vodu slijeme, nalijeme novou, studenou. Jak začnou fazole vařit, vodu slijeme a nalijeme novou, horkou. V té vaříme dokud fazole nezměknou, sbíráme pěnu. Mezi tím, než se fazole uvaří, oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky, dáme do nádoby do studeného olivového oleje a necháme zesklovatět. Přidáme na proužky nakrájenou mrkev a celer, opékáme, až mrkev pustí barvu. Přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku opékáme (nesmí ztmavnout, zhořkne), přidáme na kousky nakrájená oloupaná rajčata, sůl, pepř, oregano, petrželovou nať a bobkový list. Vaříme, dokud se voda z rajčat z větší části neodpaří. Slijeme měkké fazole, smícháme s rajčatovou směsí, přelijeme do pekáče a dáme do trouby. Pečeme, dokud se tekutina částečně neodpaří a částečně nevsákne do fazolí. Mimochodem, dává se tam hodně oleje, čím víc, tím je to lepší ;). Dobrou chuť, ať se dílo podaří.

Doplnění množství surovin: jedna velká cibule, dvě mrkve, čtvrt celeru, 3-4 stroužky česneku, cca 3/4 kila rajčat (v zimě 2 konzervy krájených rajčat z Lidlu) a 3 bobkové listy. Sůl, pepř a oregano dle chuti.

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Napsal: 12 srp 2016, 10:49
od fioma
Letos při našem putování po GR jsme vlastně poprvé ochutnali tuto polévku a můžu říct,že nám tak zachutnala,že rozhodně popírám,že by se mě podařilo po ní zhubnout.Akorát jsme museli v autě trochu více otevírat okénko.

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Napsal: 14 lis 2016, 20:34
od milosduris
Akis Petretzikis - Grécke Souvlakies (Kebab) Recept
https://www.youtube.com/results?search_ ... etretzikis

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Napsal: 12 pro 2016, 10:15
od milosduris
Potrebujem pomoc.

Kód: Vybrat vše

https://www.youtube.com/watch?v=rFw2IYfiMw4&list=TLGGbCgP961NlW0xMjEyMjAxNg

Môže to niekto z Vás preložiť? Potrebujem zoznam ingrediencií.
Marináda: predpokladám horčica, med, olivový olej, čierne korenie, citrónová kôra, zeleninový bujón. Na predvarené zemiaky dal olivový olej, oregano a potom citrónovú šťavu.
Ale na konci dáva pred dopečením niečo z medom. Predpokladám, že je to trstinový cukor, ale niesom si istý. Potom to dá skaramelizovať do mikrovlnky.

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Napsal: 13 pro 2016, 00:23
od Ovečka
Pikantni hořčice, med, olivový olej, mletý kmín, pepř, citrónová kůra, zeleninový bujón, žádnou sůl. Péct v troubě 3 hodiny.

Na brambory- olej, ta bylinka je čerstvé oregáno, citronová šťáva.

Před dopečením smíchat med a třtinový cukr, na minutu do mikrovlnky, pak na maso a na 20- 25 minut opět do trouby.

Kourambiethes

Napsal: 17 pro 2016, 12:07
od milosduris
Je tu nejak ticho, tak Vám to tu troška osladím....
KOURAMBIETHES | GRÉCKE VIANOČNÉ CUKROVINKY

Časová náročnosť: 25 min
Doba pečenia: 20 min
Celkový čas: 45 min
Tradičné grécke vianočné pečivo! Naučte sa vyrábať Kourambiethes a prineste si trochu grécka na sviatky.

ZLOŽENIE
1 šálka masla, izbovej teploty
1 žĺtok
2-3 šálky práškového cukru
1 čajová lyžička vanilkovej arómy
½ lyžičky brandy
2 šálky hladkej múky
Návod:
Predhrejte si rúru na 180°.
Maslo v miske vyšľahajte asi 10-15 min.
Do vyšľahaného masla pridajte žĺtok.
Pridajte ¼ šálky práškového cukru, vanilky a brandy. Dobre premiešajte.
Pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí mäkké cesto. môžeme pridať múku podľa potreby.
Vyložíme si plech papierom na pečenie.
Odlomíme malé kúsky cesta, formujeme ich do malej guličky (veľkosť, aká sa vám páči).
Kúsok guličky sploštíme a umiestnime na plech.
Pečieme v rúre po dobu 20 min, alebo kým sú guličky do zlatista upečené.
Kým sa cukrovinky pečú, nasypeme do hlbokého taniera práškový cukor.
Guličky obalíme v práškovom cukre, čím viac, tým lepšie!
Necháme vychladnúť a podávame.

Príjemné sviatky želám a hlavne veľa zdravia!