Vaříme řecká jídla doma.

Stravování při pobytu v Řecku, řecké speciality v restauracích, nákup potravin v Řecku, vaříma řecká jídla doma, plody moře, pozitivní a negativní zkušenosti s jídlem v Řecku..
Uživatelský avatar
tovel
Příspěvky: 182
Registrován: 01 říj 2010, 12:45
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod tovel » 02 lis 2010, 19:44

Lidlu se vyhýbám u nás i v zahraničí. Ale dnes jsem v jednom obchodě náhodou narazil na slevněné lilky. Trocha spíš zábavy než práce a v ledničce leží kilo melitsanosalatu. Dlouho jsme zkoušeli receptury, překládali složení salátu v Řecku. Stejně je každý originál.
Uživatelský avatar
Jirka
Administrátor
Příspěvky: 212
Registrován: 29 zář 2010, 16:42
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod Jirka » 02 lis 2010, 20:19

No a jak na to ? Šup sem s receptíkem ! ;) Lilek máme doma rádi....
Všude dobře, "doma"(tedy v Řecku) nejlíp :-P Tam si to teprv užívám ! :-P
Uživatelský avatar
tovel
Příspěvky: 182
Registrován: 01 říj 2010, 12:45
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod tovel » 03 lis 2010, 07:49

Jirko, oblíbená dávka melitzanasalatu - suroviny cca 1kilo lilků (asi 3-4ks), 1až2 stroužky česneku, olivový olej, petrželová nať čerstvá nebo sušená, majonéza (lépe tučnější zakysaná smetana), sůl, mletý pepř a ocet (možná by šel i citron).
Lilky oprat, propíchat dát na plech s pečpapírem a šup do vyhřáté trouby cca 180-200°C. Cca za půl hodiny z nich budou bačkory trochu do hněda (těžko se to odhaduje). Nechat vychládnout, oloupat a odstranit ten čudl od stopky. Pomlet (já melu přes menší díry). Pak přidat, olivový olej tak půl až deci, nasekanou čerstvou nať petržele - cca 2 polévkové lžíce (lepší je sušená - asi hrst - salát bude hustější), 1-2 stroužky česneku protlačeného "česnekáčem" (pozor, dá se dát i víc česneku, ale opatrně :shock: ). Směs promíchat. Chuť vytunit solí, troch pepře a kyselost octem, ale zase velmi opatrně :shock: . Posledně jsem ocet vynechal úplně.
Do druhého dne sušená petrželová nať stáhne šťávu z lilků a docela se to naleží. Ale poživatelný je salát hned po přípravě. V případě kulturního stolování ho Řekové podávají jako předkrm s bílým pečivem, na talířku to zdobí černou olivou, případně kouskem citronu a natě petržele a štamprdle ouza k tomu taky sedí. Já to dnes snídal bez těchto parádiček a ouza ;) .
knotas
Příspěvky: 22
Registrován: 05 říj 2010, 12:48
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod knotas » 09 lis 2010, 18:20

chutnal jsem teda Retzinu z Lídlu a musím říct že je lepší pro mě Retzina-malamatina , ta třeba stojí v řeckém obchodě ve Zlíně v obch.centru Zlaté jablko 50kč a zdá se mě nejlepší. Kupuju tam taky Ouzo -tsantali 0,7 za 210kč. a olivy na váhu
Uživatelský avatar
Kil
Příspěvky: 8
Registrován: 24 říj 2010, 21:25
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod Kil » 07 úno 2011, 13:29

Děkuji Jirkovi a Barče za skvělý recept :P

http://www.recko-autem.cz/index.php?str ... p=123&d=10

Vzhledem k tomu, že se nám po Řecku strašně stýstká, tak si občas děláme doma s přáteli Řecký večer a díky vaší "inspiraci z Thassosu" i s pomocí Quza a muziky to bylo přímo dokonalé.
Jen to šumění moře chybělo :D
Uživatelský avatar
Jirka
Administrátor
Příspěvky: 212
Registrován: 29 zář 2010, 16:42
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod Jirka » 07 úno 2011, 16:13

kil: Rádo se stalo ! 8-) Tohle už je taková "rychlovka" nenáročná na čas. Vyzkoušej postupně i další recepty, a uvidíš že chuť je autentická. Jo QUZO neznám, ale OUZO ano, taky ho rád (asi překlep... :lol: )
Včera jsme u nás měli rodinu, tak byl opět stůl v "řeckém stylu"... příští týden dělám zase takové chuťovky hleavně s fety sýra, Saganaki a Jemiste... Prostě už mi hrabe :mrgreen: a potřebuji na jih za sluncem !
Všude dobře, "doma"(tedy v Řecku) nejlíp :-P Tam si to teprv užívám ! :-P
Uživatelský avatar
Ovečka
Administrátor
Příspěvky: 80
Registrován: 29 zář 2010, 20:43
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod Ovečka » 07 úno 2011, 17:52

Jirko, ani nemluv- pekla jsem fazole, vařila fasoladu a supu fakes, smažila lilky a cukety, vařila krevety a stýská se mi čím dál víc. Ale mě čekají světlé zítřky. Když nemůžu já do Řecka, tak na konci února přijede kamarádka k nám :).
fioma
Příspěvky: 203
Registrován: 01 říj 2010, 21:12
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod fioma » 10 kvě 2011, 20:16

Nemáte někdo nějaký řecký recept na dobrou úpravu kůzlečího masa.V Řecku se mě na to nikdy nepodařilo natrefit,protože jezdíme v době když už jsou trochu rohatější .Tady by se dalo sehnat maso,ale ingredience k úpravě budou asi daleko.Poradí někdo??Předem už děkuji.FM
leo
Příspěvky: 43
Registrován: 06 říj 2010, 12:52
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod leo » 10 kvě 2011, 23:28

Já bych to kůzle upravil normálně po "moravsky" , upéct na zelenině a v Řecku bych si dal , jak se to dělá u nich. Na zelenině je maso jemné jako z "mimina" :lol: a když to chutná děckám , tak to je co říct. (Ale musím jim říct, že je to morák - ty dlouhé kosti :D
1991-Platamonas , 2007-Chorvatsko , 2008-Chorvatsko , 2009-MNE , 2010-Kriaritsi , 2011-Kriaritsi , 2012-Kriaritsi , 2013-Kriaritsi , 2014-Kriaritsi , 2015- Kriaritsi , 2016- :( , 2017-doufám opět Kriaritsi
Uživatelský avatar
Ovečka
Administrátor
Příspěvky: 80
Registrován: 29 zář 2010, 20:43
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod Ovečka » 11 kvě 2011, 01:01

to fioma: Úprav kůzlečího masa je v Řecku spousta. Záleží také na velikosti. Buď ho můžeš rozmontovat na součástky a každou část uvařit, upéct, ugrilovat jinak a nebo ho třeba upéct jako Řekové na velikonoce- celé, plněné nádivkou, mňam, mňam. Když budeš chtít, recepty dodám, ale bez obrázků. Nikdy by mě nenapadlo, že by to tady někdo chtěl zkoušet.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: 1 a 0 návštevníků