Vaříme řecká jídla doma.

Stravování při pobytu v Řecku, řecké speciality v restauracích, nákup potravin v Řecku, vaříma řecká jídla doma, plody moře, pozitivní a negativní zkušenosti s jídlem v Řecku..
fioma
Příspěvky: 219
Registrován: 01 říj 2010, 21:12
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod fioma » 11 kvě 2011, 06:15

leo-moravský úpravy moje celkem zvládá- ale třeba skopový se u nás celkem nejí,ale když jsme v GR tak bychom se po tom utloukli,a těm menším raděj taky neříkáme co je to za maso.
ovečka-za recepty už děkuji dopředu.Maso je už naporcované,takže úprava nějaké části by se hodila. Na Thasosu jsem se jednou domluvil v taverně,že seženou maso v Kavale a dovezou ,jenže než k tomu došlo ,tak nám skončila dovolená.FM
fioma
Příspěvky: 219
Registrován: 01 říj 2010, 21:12
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod fioma » 09 říj 2011, 18:42

Pro připomenutí řeckých dobrot.Taková malá rychlovka-chuťovka.Na alobal dáme plátky rajčete,na ně plátek féty (cca 1 cm) a nahoru zase plátky rajčete.Pokapat olejem Olivovým,a posypat trochu bilinkami,nahradili jsme to provensálským kořením.Zabalit do alobalu a dát na pánvici nebo rošt rozehřát cca 5 minut.Podle toho jaká feta je (kozí,ovčí a pod.)je výsledná chuť ostřejší nebo méně výrazná.S opečeným chlebem nebo pečivem,pro nás výborná chuťovka.Dobrou chuť .FM
MilanV
Příspěvky: 17
Registrován: 29 dub 2011, 09:44
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod MilanV » 20 srp 2012, 14:47

Nemá (nevie) niekto náhodou recept na mušle v paradajkovej omáčke so sýrom feta? (nie ako omáčka k cestovinám-samostatné jedlo - vynikajúce s čerstvým pečivom)
V Sarti som to cez dovolenku ochutnal (niekoľko krát :D ) a teraz neviem na tú úžasnú chuť zabudnúť. Blúdim netom, no nejako neviem násť recept na túto chuťovečku...
Ďakujem
Uživatelský avatar
Sally
Příspěvky: 125
Registrován: 03 říj 2010, 18:50
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod Sally » 20 srp 2012, 18:31

Našel jsem několik receptů - jsou to mušle nebo krevety saganaki (domnívám se že je to to o čem mluvíš a slintáš :D - taky je občas děláme doma a slintám ještě dva dny :D )
Tak to je jeden:
500 gr krevet, 140 gr rajského protlaku, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hořčice, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř, 1 pálivá paprička, 150 gr feta, olivový olej, voda nebo rybí vývar, petželka

Postup
Očistěné a umyté krevety dáme do kastrolku s vodou a vaříme 5-6 minut. Krevety musí být potopené. Do hlubší pánve si dáme trochu oliv. oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme rajč. protlak, hořčici, kečup, sůl, pepř a kdo má rád pálivé, tak papričku. Zalijeme trochou vody nebo vývarem a pomalu vaříme asi půl hodinky. Omáčka musí být na konec dost husté konzistence. Pak přidíme scezené krevety, pokrájenou petželku, rozdrobený rukama feta sýr a povaříme ještě 5 minut.

Druhý recept je z kluků v akci:
Saganaki mušle
Citoslovce „mňam“ vystihuje libou chuť mušliček, lehce navinulých a pikantních, jejichž chuti se nebudete moci nabažit.

1 lžíce olivového oleje
100 ml bílého vína
lžíce plnotučné hořčice
200 g vyloupaných mušlí (čerstvých nebo mražených)
2 plátky rajčete
2 plátky citrónu bez kůry (nebo šťáva z 1/2 citrónu)
1/2 zelené chilli papričky
50 g sýru Feta
špetka mletého chilli
snítka petrželky kudrnky
sůl

Ve vyšší pánvičce přivedeme k varu víno a olej, vmícháme hořčici, vložíme mušle a necháme krátce 2–3 minuty svařit, přidáme plátky rajčete, citrónu, čerstvé chilli, po dalších 2 minutách zasypeme sýrem Feta (ten předem rozdrobíme), ochutíme mletým chilli a jemně sekanou zelenou petrželkou.
Ihned servírujeme s bílým chlebem nebo chlebem pita.

A až přinde manželka z jednání, pokusím se z ní vyrazit jejího recepta, protože ono by se tam mělo dát i trošíčku Ouza :-) Tak recept je na chatě, takže doplním náš vynikající a chuťový recept až budeme na chatě. 8-)
Přílohy
000krevety-saganaki-58864.jpg
000krevety-saganaki-58864.jpg (133.52 KiB) Zobrazeno 3545 krát
Uživatelský avatar
sitar
Administrátor
Příspěvky: 215
Registrován: 18 říj 2010, 19:53
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod sitar » 20 srp 2012, 22:27

Pokud by měl někdo zájem jsem vlastníkem jehněčí kůzlečí a skopové kuchařky v pdfku. Jsou to nejen řecké recepty, ale i turecko, maroko, bulharsko
2008 Olympská,Vrasna; 2009 Korinth,Pella,Philippi;2010 Epidaurus, Mystras,Palamida,Mavrommati,Olympia; 2011 Dodoni,Lefkada,Prousos;TR Edirne,Enez; 2012 Diakopto,Nemea,Astros,Methoni;2013 Monevasia,Mani,Tennaro, Nafpaktos; 2014 Pelion;2015 Prespa;2016 Attiki,Evia,2017Athens,2018 Kréta
Uživatelský avatar
batty
Příspěvky: 167
Registrován: 02 říj 2010, 11:43
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod batty » 21 srp 2012, 08:46

Sally - tie krevety vyzeraju velmi dobre, dik za recept, tiez to musim niekedy vyskusat ;)
2000 Katerini-Paralia, 2003 Sithonia, 2005 Kassandra, 2006 Evia / Thassos, 2007 Kreta, 2008 Sithonia, 2009 Santorini / Naxos / Paros, 2010 Lefkada / Parga, 2011 Zakynthos, 2012 Kefalonia, 2013 Lefkada, 2014 Skopelos, 2015 Kos / Patmos / Rhodos, 2015 Tinos, 2016 Santorini / Ios / Milos, 2016 Tinos, 2017 Samos / Patmos / Leros, 2017 Astypalea


Moje fotografie: www.flickr.com/photos/103482349@N03/
Uživatelský avatar
sitar
Administrátor
Příspěvky: 215
Registrován: 18 říj 2010, 19:53
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod sitar » 31 srp 2012, 19:53

právě jsem dostal leták nejmenované Casch and Carry a je tam v nabídce originál ovčí feta ve 40 dkg balení za 113,89 a 1kg 353,-Kč. Mám odzoušeno, že pokud se nechá v lednici v originál balení vydrží bez jakékoliv úhony. Jakmile se poruší obal je okamžitě "někým" zkonzumována rychlostí blesku /horší jak kobylky/ :D :D :D
2008 Olympská,Vrasna; 2009 Korinth,Pella,Philippi;2010 Epidaurus, Mystras,Palamida,Mavrommati,Olympia; 2011 Dodoni,Lefkada,Prousos;TR Edirne,Enez; 2012 Diakopto,Nemea,Astros,Methoni;2013 Monevasia,Mani,Tennaro, Nafpaktos; 2014 Pelion;2015 Prespa;2016 Attiki,Evia,2017Athens,2018 Kréta
Uživatelský avatar
romča
Administrátor
Příspěvky: 577
Registrován: 30 říj 2010, 20:35
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod romča » 15 čer 2014, 10:31

Ahojky, tak jsme zahájili přípravu na dovolenou. Včera jsme si na grilu udělali řecký kebab s tzatzikami a dnes pečeme jehněčí žebra v medové marinádě a k tomu pečené brambůrky. ;)
Takže právě jsme toho dali celý pekáč. Naše fenka dožužlává kosti a my to neutralizujeme trochou té pěny. Bylo to skvělé, můžu doporučit nejen ke skopovému.
Přílohy
P6150004.JPG
P6150004.JPG (262.81 KiB) Zobrazeno 1805 krát
2002 a 2004 Chalkidiki, 2007 Pelion-Platanidia, 2008 Chalkidiki-Sarti, 2010 Pieria-Skotina, 2011 Lefkáda-Fryni, 2012 Lefkáda-Vasiliki, 2013 Peloponés-Kato Vervena, 2014 Pelion-Chorefto, 2015 Epirus-Ammoudia, 2016 Peloponés-Koroni, 2017 Athény+Agiokampos, 2018 Matala-Kréta+Nea Vrasna
Uživatelský avatar
tovel
Příspěvky: 189
Registrován: 01 říj 2010, 12:45
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod tovel » 15 čer 2014, 21:19

Když už zase vaříme po Řecku. Loni jsme dostali řecký salát s čímsi zeleným. Na dotaz nám řekli, že je to glistrida. Bylo nám to jaksi povědomé. Po návratu jsme si uvědomili, že jejich glistridy ... po česku šruchy, máme plné záhony. Plevel. Info najdete na internetu i s návody jak ji použít. Letos už zase zaplevelila naše záhony. Už ji nelikvidujeme motykou, ale trháme do sálátů. Má jemně nakyslou chuť, když chybí citron, nahradí ho.
Uživatelský avatar
frigo
Příspěvky: 403
Registrován: 08 říj 2010, 08:34
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod frigo » 15 čer 2014, 22:11

To Tovel - Portulaca oleracea - Šrucha zelná je opravdu v tropických zemích využívána jako zelenina. Tento původem tropický druh se rozšířil i do zemí mírného pásma. My ji máme také plnou zahradu, je to opravdu úporný plevel, ale jíst ji mě dosud nenepadlo :) . Díky za popis její chuti, určitě zkusím ;) .
1991 Nea Moudania,Soluň,Atény / 1993 Kerkyra/1996 Stavros/1997 Kréta/2010 a 2011 Sarti/2012 Xyropigado, Leptokaria/2014 Platamonas/2015 Ammoudia, Arkoudi, Nea Peramos/2016 Nikiti/2017 Archea Korintos, Monemvasia,Koroni/

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: 1 a 0 návštevníků