Vaříme řecká jídla doma.

Stravování při pobytu v Řecku, řecké speciality v restauracích, nákup potravin v Řecku, vaříma řecká jídla doma, plody moře, pozitivní a negativní zkušenosti s jídlem v Řecku..
Uživatelský avatar
tovel
Příspěvky: 182
Registrován: 01 říj 2010, 12:45
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod tovel » 15 čer 2014, 22:21

to frigo: :lol: není to špatný způsob likvidace plevele .... sežrat. Dnes jsem sklízel 2x, k obědu a do salátu na zítřejší oběd v práci
Uživatelský avatar
andy.mclaren
Příspěvky: 375
Registrován: 03 říj 2010, 00:05
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod andy.mclaren » 16 čer 2014, 14:44

Romča: krásna fotka.... normálne z nej cítim mäsko.....
a vy s tou glistritídou tiež pridajte nejaký receptík.... aby bolo čo chrúmať k tej jahňacinke....
šaleny vychodňar... :D 2010 - autom Polychrono, 2011 - autom Sarti, 2012 - autom Sarti..... 2013 autom Nea Vrasna, 2014 - autom Kastrí Loutró... 2015- znova autom Kastrí Loutró a rok 2016: ??? znova Kastri Loutro
Uživatelský avatar
milosduris
Příspěvky: 173
Registrován: 29 kvě 2014, 16:48
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod milosduris » 08 lis 2015, 18:02

Bravčové Gyros (Σπιτικός Γύρος)

1 kg vykosteného bravčového stehna
1 stredná cibuľa olúpaná a nastrúhaná
1 zrelá paradajka nastrúhaná
1 zelené jablko nastrúhané
3-4 strúčiky cesnaku mleté
1 polievková lyžica sladkej papriky
4 lyžičky morskej soli
2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky sušeného gréckeho oregana

1. Umiestnite bravčové stehno v mrazničke asi na hodinu, alebo kým je mäso na dotyk pevné. Vyberte ho a hľadajte línie tuku na povrchu mäsa, ktoré vyzerajú ako takmer prírodné deliace čiary. Rozkrojte bravčové stehno na dva kusy. Teraz môžete rozporcovať bravčové stehno na takmer rovnakú veľkosť. Nakrájajte na 1/2 cm plátky.
2. Vo veľkej miske alebo vaničke, pridajte marinádu a dobre premiešajte. Vezmite jeden z menších kúskov bravčového a osmažte na ochutnanie-test. Upravte korenie podľa toho. Uložte misku / vaničku na miesto v chladničke cez noc alebo na jeden deň. Ďalší deň, umiestnite kúsky mäsa na ihlu a používajte ruky, aby ste zotreli prebytočnú marinádu z mäsa. Vyvorte stoh bravčového mäsa do jednotného tvaru. Udržujte ihlu vzpriamenú, umiestnite na podnos a odložte v chladničke po dobu najmenej 2 hodín, aby zvyšná marináda stiekla (nadbytok marinády spôsobí, že vaše Gyros bude skôr udusené, ako upečené na grile).
3. Vložte mäso do vášho grilu a zapnite ohrev. Pečte cca. 1 hodinu, alebo kým je vaše bravčové Gyros zlatohnedé, ľahko chrumkavé. Teraz môžete začať okrajovať z vonkajšej vrstvy vášho Gyros. Podávajte s teplým pita chlebom s tzatziki, tenké plátky cibule, plátky paradajok a hranolky, alebo na tanieri s rovnakými zložkami. Podávame s vychladeným pivom.
4. V meste a okolí Solúna, sa Gyros často sa často podáva s kečupom, horčicou, cibuľou, paradajkami a hranolkami.

Dobrú chuť!

Obrázek
Miloš + Boženka a Citroen C5 Tourer
kategória 50+
Máme radi slnko a more na FKK :-D

:auto-car: 2009-2013 8x Chorvátsko
:auto-car: 2014 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Parga/Lefkáda, 2016 Chalkidiki - Sithónia, 2016 Zakynthos, 2017 Evia
Uživatelský avatar
sitar
Administrátor
Příspěvky: 218
Registrován: 18 říj 2010, 19:53
CONTACT:

Re: JEN TAK SI KECNOUT :)

Příspěvekod sitar » 11 črc 2016, 13:17

jardap-->Fazolová polévka
Asi čtvrt kila fazolí propláchneme a necháme přes noc namočené. Následující den vodu slijeme a fazole dáme vařit do dostatečně velkého hrnce. Jakmile přejdou varem, vodu opět slijeme, zalijeme je vařící vodou, přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky, celé stroužky česneku, celerovou nať, mrkev a lžíci olivového oleje. Vaříme, dokud fazole nezměknou, podle potřeby dolijeme horkou vodu. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou petrželku, popřípadě feferonku a ještě 5 minut povaříme.

recept dodala Ovečka!
2008 Olympská,Vrasna; 2009 Korinth,Pella,Philippi;2010 Epidaurus, Mystras,Palamida,Mavrommati,Olympia; 2011 Dodoni,Lefkada,Prousos;TR Edirne,Enez; 2012 Diakopto,Nemea,Astros,Methoni;2013 Monevasia,Mani,Tennaro, Nafpaktos; 2014 Pelion;2015 Prespa;2016 Attiki,Evia,2017Athens
Uživatelský avatar
Ovečka
Administrátor
Příspěvky: 80
Registrován: 29 zář 2010, 20:43
CONTACT:

Re: JEN TAK SI KECNOUT :)

Příspěvekod Ovečka » 12 črc 2016, 00:40

-->JardaP: Fasolada je opravdu polévka, Sitar dodal recept. Je moc dobrá a pro hubnoucí lidi super, jsou v ní luštěniny a není v ní zásmažka :). Nebo se fazole vymění za čočku (supa fakés), taky moc dobrý.
To, co jsme společně jedli se jmenuje Fasolia furno (pečené fazole). Dá se to vyrobit i z fazolových lusků, pak se jídlo jmenuje fasolakia furno.

Recept: Fazole namočíme přes noc, vodu slijeme, nalijeme novou, studenou. Jak začnou fazole vařit, vodu slijeme a nalijeme novou, horkou. V té vaříme dokud fazole nezměknou, sbíráme pěnu. Mezi tím, než se fazole uvaří, oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky, dáme do nádoby do studeného olivového oleje a necháme zesklovatět. Přidáme na proužky nakrájenou mrkev a celer, opékáme, až mrkev pustí barvu. Přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku opékáme (nesmí ztmavnout, zhořkne), přidáme na kousky nakrájená oloupaná rajčata, sůl, pepř, oregano, petrželovou nať a bobkový list. Vaříme, dokud se voda z rajčat z větší části neodpaří. Slijeme měkké fazole, smícháme s rajčatovou směsí, přelijeme do pekáče a dáme do trouby. Pečeme, dokud se tekutina částečně neodpaří a částečně nevsákne do fazolí. Mimochodem, dává se tam hodně oleje, čím víc, tím je to lepší ;). Dobrou chuť, ať se dílo podaří.

Doplnění množství surovin: jedna velká cibule, dvě mrkve, čtvrt celeru, 3-4 stroužky česneku, cca 3/4 kila rajčat (v zimě 2 konzervy krájených rajčat z Lidlu) a 3 bobkové listy. Sůl, pepř a oregano dle chuti.
fioma
Příspěvky: 203
Registrován: 01 říj 2010, 21:12
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod fioma » 12 srp 2016, 10:49

Letos při našem putování po GR jsme vlastně poprvé ochutnali tuto polévku a můžu říct,že nám tak zachutnala,že rozhodně popírám,že by se mě podařilo po ní zhubnout.Akorát jsme museli v autě trochu více otevírat okénko.
Uživatelský avatar
milosduris
Příspěvky: 173
Registrován: 29 kvě 2014, 16:48
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod milosduris » 14 lis 2016, 20:34

Akis Petretzikis - Grécke Souvlakies (Kebab) Recept
https://www.youtube.com/results?search_ ... etretzikis
Miloš + Boženka a Citroen C5 Tourer
kategória 50+
Máme radi slnko a more na FKK :-D

:auto-car: 2009-2013 8x Chorvátsko
:auto-car: 2014 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Parga/Lefkáda, 2016 Chalkidiki - Sithónia, 2016 Zakynthos, 2017 Evia
Uživatelský avatar
milosduris
Příspěvky: 173
Registrován: 29 kvě 2014, 16:48
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod milosduris » 12 pro 2016, 10:15

Potrebujem pomoc.

Kód: Vybrat vše

https://www.youtube.com/watch?v=rFw2IYfiMw4&list=TLGGbCgP961NlW0xMjEyMjAxNg

Môže to niekto z Vás preložiť? Potrebujem zoznam ingrediencií.
Marináda: predpokladám horčica, med, olivový olej, čierne korenie, citrónová kôra, zeleninový bujón. Na predvarené zemiaky dal olivový olej, oregano a potom citrónovú šťavu.
Ale na konci dáva pred dopečením niečo z medom. Predpokladám, že je to trstinový cukor, ale niesom si istý. Potom to dá skaramelizovať do mikrovlnky.
Přílohy
pecene stehno1.jpg
pecene stehno1.jpg (305.87 KiB) Zobrazeno 1030 krát
Naposledy upravil 3 dne milosduris, celkově upraveno 13
Miloš + Boženka a Citroen C5 Tourer
kategória 50+
Máme radi slnko a more na FKK :-D

:auto-car: 2009-2013 8x Chorvátsko
:auto-car: 2014 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Parga/Lefkáda, 2016 Chalkidiki - Sithónia, 2016 Zakynthos, 2017 Evia
Uživatelský avatar
Ovečka
Administrátor
Příspěvky: 80
Registrován: 29 zář 2010, 20:43
CONTACT:

Re: Vaříme řecká jídla doma.

Příspěvekod Ovečka » 13 pro 2016, 00:23

Pikantni hořčice, med, olivový olej, mletý kmín, pepř, citrónová kůra, zeleninový bujón, žádnou sůl. Péct v troubě 3 hodiny.

Na brambory- olej, ta bylinka je čerstvé oregáno, citronová šťáva.

Před dopečením smíchat med a třtinový cukr, na minutu do mikrovlnky, pak na maso a na 20- 25 minut opět do trouby.
Uživatelský avatar
milosduris
Příspěvky: 173
Registrován: 29 kvě 2014, 16:48
CONTACT:

Kourambiethes

Příspěvekod milosduris » 17 pro 2016, 12:07

Je tu nejak ticho, tak Vám to tu troška osladím....
KOURAMBIETHES | GRÉCKE VIANOČNÉ CUKROVINKY

Časová náročnosť: 25 min
Doba pečenia: 20 min
Celkový čas: 45 min
Tradičné grécke vianočné pečivo! Naučte sa vyrábať Kourambiethes a prineste si trochu grécka na sviatky.

ZLOŽENIE
1 šálka masla, izbovej teploty
1 žĺtok
2-3 šálky práškového cukru
1 čajová lyžička vanilkovej arómy
½ lyžičky brandy
2 šálky hladkej múky
Návod:
Predhrejte si rúru na 180°.
Maslo v miske vyšľahajte asi 10-15 min.
Do vyšľahaného masla pridajte žĺtok.
Pridajte ¼ šálky práškového cukru, vanilky a brandy. Dobre premiešajte.
Pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí mäkké cesto. môžeme pridať múku podľa potreby.
Vyložíme si plech papierom na pečenie.
Odlomíme malé kúsky cesta, formujeme ich do malej guličky (veľkosť, aká sa vám páči).
Kúsok guličky sploštíme a umiestnime na plech.
Pečieme v rúre po dobu 20 min, alebo kým sú guličky do zlatista upečené.
Kým sa cukrovinky pečú, nasypeme do hlbokého taniera práškový cukor.
Guličky obalíme v práškovom cukre, čím viac, tým lepšie!
Necháme vychladnúť a podávame.

Príjemné sviatky želám a hlavne veľa zdravia!
Miloš + Boženka a Citroen C5 Tourer
kategória 50+
Máme radi slnko a more na FKK :-D

:auto-car: 2009-2013 8x Chorvátsko
:auto-car: 2014 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Chalkidiki - Sithónia, 2015 Parga/Lefkáda, 2016 Chalkidiki - Sithónia, 2016 Zakynthos, 2017 Evia

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: 2 a 0 návštevníků